söndag 21 februari 2010

sekaspråk

Vilgot börjar bli väldigt medveten om de två språken som används i vår omgivning. Han blandar in finska ord i vardagen som tex. maito, pissahätä, merirosvo osv. Hans blandspråk är som mest använt efter att han varit med moffa.
Hemma frågar han ofta vad olika saker och ord är på finska. Jag hoppas verkligen att han i framtiden får nytta av att ha två språk även om vi inte dagligen använder finska med honom. Om inte talandet utvecklas så bra så borde han åtminstone få förståelsen.

Jag tror att året han var med moffa på dagarna då vi jobbade utgjorde en otrolig viktig grund. Hoppas bara att Ted också lär sig lika bra.
vilken rikedom att vi har nära och kära som berikar våra barns språkutveckling och framför allt förståelse för människorna bakom språken. Idag tycks det onödigt ofta bli en kamp mellan språken. Visst ska vi hålla på vår finlandssvenska. Men jag hoppas att vi i vårt land kan leva sida vid sida utan att göra det till ett språkkrig. Alla borde inse nyttan med att lära sig flera språk!
OCh det är lika viktigt att vi svenskspråkiga lär oss finska som tvärtom. Inget språk är mera värt.

djupa språktankar en skön söndagkväll...

Inga kommentarer: