tisdag 19 november 2013

Vasa stad och upphandlingen

Nu kan ingen hålla tillbaka mina ord längre.

Vasa stad har alltså på gång en upphandling om köpservice av privata daghem. De har i upphandlingsvillkoren satt in en områdesbeskrivning på vilka områden staden tänker köpa platser. I Gamla Vasa finns inga svenskspråkiga platser längre kvar. Däremot nog finska platser.

Vi förstår att dagvårdssituationen håller på att bli katastrof i Vasa med för få platser.
Från och med februari finns det enbart fåtal lediga platser, speciellt för barn under 3 år.
Mer än hälften av barnen i Kolibridalen är under tre år. Om daghemmet måste stängas ska dessa barn enligt tjänstemännen ansöka om nya platser. Som inte finns. Enligt information vi har fått ska våra barn ha förtur att få välja daghem. Vilket i praktiken då borde innebära att andra barn måste byta daghem....

Vi har flera gånger fått svaret att enligt statistik finns inte behovet i Gamla Vasa i framtiden. Vi har undersökt saken och kunnat bevisa att behovet finns och att platserna i området inte räcker till om vårt daghem måste stängas.
På det fick vi svaret att man inte kan förutspå i framtiden! Är det inte just det dom gjort när de gjort upphandlingskriterierna??!
Vi har också frågat varför de ska köpa finska platser i området även om det finns lediga platser på de kommunala daghemmen i området. Där fick vi svaret att de först har fyllt köpservicedaghemmet och därför har de blivit tomma platser på det kommunala. Alltså finns det ett överutbud av de finska platserna i området. Ändå ska de fortsättningsvis köpa in platser på finska. Det här innebär att de finska daghemmen inte berörs av samma kriterier som de svenska. Språkrasism?

Tjänstemännen som har tagit detta beslut säger olika saker varje vecka. Vi har fortfarande inte fått svar på vilken statistik de bygger sina beslut på, vart våra barn ska placeras och hur de kan motbevisa våra faktiska siffror som bevisar att behovet finns. De spelar tid och svara flummigt.
Politiker har ifrågasatt tjänstemännens beredning där de inte har tagit upp frågan till behandling i nämnden på korrekt sätt. Men ingen har ännu vågat sätta ner foten för att få till stånd en ändring eller en ombeprövning av upphandlingsvillkoren. Vi har några politiker som jobbar oerhört starkt för vår sak men vad gör de i en samling av många...

Vasa stad är i ekonomisk knipa. Det har vi alla läst om i tidningarna. Tjänstemännen har ändå fått till stånd en upphandling som i praktiken kommer att innebära merkostnader. De valde att inte förlänga kontrakten från förra upphandlingen. Vasa stad håller på att stänga ett dagis som har fungerat i 17 år och som från januari är fullsatt. Vasa stad kommer att inom några år ha ett skriande behov av dagvårdsplatser i området. Vasa stad håller på att bygga ut nya bostadsområden men kommer inte att ha dagvårdsplatser att erbjuda.
Vasa stad gör en upphandling där språkgrupperna inte behandlas likvärdigt.
Vas stad gör riktigt fina beslut!

Texten får gärna delas och spridas vidare.
Jag vill uppmärksamma er om hur fint beslutsfattandet fungerar i denna stad. Hur långsiktigt man tänker och framför allt hur ekonomiskt. Jag vill berätta hur man inte kan förklara sina egna beslut utan säger motstridiga saker dag ut och dag in. Det måste ju vara väldigt genomtänkta beslut. Även om tjänstemännen också pratat om magkänslan... Det ni!
Det här är det fina Vasa!
Välkomna alla ni som tänker på flytta till Vasa.
Jag skulle tänka två gånger som småbarnsmamma....

1 kommentar:

Matti Hokkanen sa...

Ja,varför måste man ta emot sådannahär kalla duschar, eller monne man ändå borde trotsa dem, om man ändå skulle flytta till Vasa. Dessa, fast ur skolperspektiv, blev det faktiskt tal om med en, som både jobbar som Speciallärare och studerar där i dina knutar och även, läste man på tex. FDUV:s hemmsida om, att det skulle ordnas ett diskusionstillfälle om, vad dessa, olika sparåtjärder innebär för skolfunderingarna där. Håppas nu ändå, att inte tex. Vasa HVC, skulle säga nej till nykommlingar från denna, även handikappovänliga storstad Hesa, som kanske, skulle vilja få sin vård från Vasa, då det blir möjligt från och med den 1.1, att välja HVC och -Sjukvårdsdistrikt oberoende, var man bor. Ett bra råd är, att Ni sätter dessa "snälla" Beslutsfattare och hänga i träd på tex. Myrgrunds Hundbadstrand, där även jag tältat "obekvämt" vid havet i oktober 2004 i Radio Extrems regi, men för dessa, kanske minimiantalet hängtimmar, borde vara 16, så kanske de kommer under fund med, vad syftet med hängkuren var och då hängkuren är över, skulle hela Barnaskaran vid Kolibridalen, få tvätta munnarna på dem med tvål och borste, för de har ju sagt fula ord där uppe i trädet!