lördag 19 oktober 2013

Dagens insändare i VBL

Insändare angående dagisplatser i Gamla Vasa-området

Föräldraföreningen vid Kolibridalens daghem har de senaste dagarna jobbat med frågan om att platserna i Gamla Vasa kommer att flyttas.

Nedan har vi listat de kriterier och påståenden som har förekommit i ärendet.
  1. De finsk- och svenskspråkiga dagvårdsplatser köps enligt en områdesindelning. De svenskspråkiga platserna i Gamla Vasa har strukits och nya platser har placerats i Gerby-Dragnäsbäck området. Enligt Lillemor Gammelgård behövs dock fler platser främst i centrum. (VBL 16.10 )Där har dock platserna inte ökats.

  2.Avtalsperioden är 2014 – 2018 men kan förlängas ända till 2022. Ändå väljer man att inte ta i beaktande stadens egna prognoser där speciellt området Höstves kommer att öka stort. Industriområdet i Runsor växer också hela tiden och medför nya familjer som behöver dagvård. I radio Vega (16.10) sade Gammelgård att platserna fördelas enligt statistik och känsla.
Prognoserna på Vasa stads sidor säger att svenskspråkiga barn mellan 0-6 ser ut så här 82012-2020):
Centrum -27, Gerby -13,Roparnäs  +7, Korsnäståget (Gamla Vasa), -13, Hemstrand + 26 och Höstves +25.
Förklara för oss hur man enligt den här statistiken kan dra slutsatserna att svenska dagvårdsplatser inte behövs i området Korsnäståget- Roparnäs-Höstves.  Eller är det ”känslan” som fått styra...


   3. I upphandlingarna finns kriterier om att dagvårdsenheten förutsätts vara flexibla. I VBL 16.10 säger Gammelgård att många små daghem inte klarar av att ha öppet t.ex. under lov. Kolibridalen har alltid haft upp under loven. De har också tagit emot barn från andra daghem som varit stängda under loven. T.ex. Vasas egna daghem.
Flexibiliteten gäller också antalet små barn under 3 år. Kolibridalen har för tillfället fler barn under 3 än vad deras kontrakt gäller. De har alltid varit flexibla.

4.    På Kolibridalen daghem finns för tillfället 15 barn. Antalet barn som är hemma från Gamla Vasa, Höstves och Lillkyro är 73% . Dessutom vet vi att syskon till barn som redan går på Kolibridalen har sökt om plats från och med januari och att andra familjer har visat intresse för daghemmet . Om dessa barn skall omplaceras hösten 2014 och de, enligt Gammelgård har förtur att välja dagis, lyder fråga vart de skall söka om Haga och Trollbergets daghem som blir de enda som är kvar på området är fullsatta. Vidare kan man ifrågasätta vart de barn som inte kommer från Kolibridalen och även skulle ha avsikt att söka till områdets daghem skall söka ifall att platserna fylls med Kolibribarn. 

Vi kan inte förstå beslutet när vi ser på dessa kriterier. Är besluten lagligt gjorda? Är beslutsfattarna medvetna om att den nya upphandlingen kan innebära merkostnader för staden? Är man villiga att montera ner ett fungerande dagis och inom några år ha ett skriande dagvårdsbehov i området? Vill man då satsa mycket pengar på att öppna nya avdelningar eller bygga nytt? Med detta beslut minskar man på det totala antalet svenskspråkiga dagisplatser i området med 18 platser när barnantalet i området enligt prognoserna ökar med 19 platser. Det betyder enligt vår matematik att vi om några år finns det ett gap på åtminstone 37 platser. 
Kolibridalens daghem är ett familjärt daghem med en ypperlig miljö runtomkring. De har i den senaste undersökningen om kundtillfredsställelse fått betyget 3,8 av 4 möjliga. Vi hoppas alla att staden inte ska låta tjänstemännen ta bort detta dagis från oss och våra barn.

Vi på föräldraföreningen förstår inte hur denna ekvation går ihop och kräver, som skattebetalare och föräldrar, svar på uträkningar och motivering till beslutet inom oktober månad. 

Föräldraföreningen vid Kolibridalens daghem, Linda Felixson, Laila Schauman och Sanna Peltonen

Inga kommentarer: